×

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

veranda-plaatsen.be

Vergelijk gratis meerdere offertes

Woonveranda plaatsen: inspiratie, tips en richtprijzen

Wie eraan denkt om z'n woning uit te breiden, die maakt heel vaak de keuze om een woonveranda te plaatsen. Een woonveranda, of ook wel een leefveranda genoemd, is een type veranda, maar wel met enkele belangrijke verschillen ten opzichte van een traditionele veranda.

In dit artikel gaan we dieper in op woonveranda's. We bekijken wat de verschillen zijn met een traditionele veranda, wat de voordelen zijn van een woonveranda, en waarop je zoal moet letten bij het plaatsen van een woonveranda. We proberen je ook een richtprijs te geven voor het plaatsen van een woonveranda.

In dit artikel:

Verschillen tussen een woonveranda en een traditionele veranda

woonveranda © Shutterstock - Een woonveranda is een ruimte in huis waar je het hele jaar door kan vertoeven

Zoals al vermeld is een woonveranda eigenlijk een type veranda, maar dan met enkele belangrijke verschillen ten opzichte van een traditionele veranda. Een woonveranda is een veranda die geschikt is om te gebruiken als leefruimte, het hele jaar door. In tegenstelling tot een gewone veranda kan je dus in een woonveranda zitten tijdens de wintermaanden, en niet alleen in de zomermaanden.

De reden hiervoor is dat de constructie van een woonveranda op enkele punten verschilt ten opzichte van een traditionele veranda. Zo is een woonveranda veel beter geïsoleerd, en bestaat de dakconstructie niet alleen uit glas, wat bij een gewone veranda wel vaak het geval is.

Een ander belangrijk verschil met een traditionele veranda is dat een woonveranda vaak naadloos overgaat in de rest van de woning. Vaak kan je een woonveranda beschouwen als het verlengde van de woonkamer.


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Een nieuwe veranda plaatsen? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een verandabouwer te zoeken? Wij doen het voor jou!

Gun jezelf een nieuwe veranda!

Benieuwd naar het prijzen voor een nieuwe veranda?

Vergelijk prijzen van verandabouwers in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Zorgeloos kunnen genieten in je nieuwe veranda, met zicht op de tuin? Laat het geen droom blijven. Benieuwd hoeveel het kost? Vraag gratis offertes aan, vergelijk prijzen, en ontdek hoeveel je kan besparen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
verandabouwers

aanvraag starten


woonveranda © Shutterstock - Deze woonveranda is gezellig ingericht als salon, waar je een mooi zicht naar buiten hebt

Waarom kiezen voor een woonveranda?

De voornaamste reden waarom veel mensen graag een woonveranda zouden willen plaatsen, is vooral de overvloedige hoeveelheid licht en een verbeterd zicht op de tuin. Een woonveranda blijft nog steeds een type veranda, die voor een groot deel is opgebouwd uit glas. Ook de woonveranda wordt dus voornamelijk geplaatst omwille van het mooie zicht op de tuin. Mensen willen de tuin meer naar binnen trekken, en willen bovendien ook in de winter kunnen genieten van de omgeving rondom de woning.

Er zijn verschillende andere redenen waarom de keuze voor een woonveranda heel interessant kan zijn. Hier sommen we de voornaamste voordelen van een woonveranda op.

+ Een woonveranda is doorgaans heel goed geïsoleerd, waardoor het er ook in de winter aangenaam toeven is. Dit maakt van de woonveranda een volwaardige extra ruimte in je woning, die je naar eigen keuze kan invullen. Een hobbykamer, een speelkamer, of gewoon een loungehoek? Jij bepaalt in welk type kamer het zicht op de tuin het meest inspireert.

+ Een woonveranda plaatsen vergroot niet enkel de bewoonbare oppervlakte van je woning, het verhoogt ook de waarde van je woning. Een grotere bewoonbare oppervlakte betekent dat je ook een hogere prijs kan vragen, moest je je woning later willen verkopen.

+ Maar het grootste voordeel blijft uiteraard het vernieuwde uitzicht op de tuin, en de grotere hoeveelheid natuurlijk licht in je woonkamer. In de winter kijken naar hoe de sneeuwvlokjes in je tuin neerdwarrelen zonder kou te lijden, dat is wat een woonveranda uniek maakt.

woonveranda © Shutterstock - Het plaatsen van een woonveranda heeft vele voordelen, zoals het vergroten van de woonoppervlakte in huis

Welke materialen gebruiken voor een woonveranda?

In een woonveranda kan je dus ook in de winter aangenaam vertoeven, en dat komt omdat een woonveranda veel beter geïsoleerd is dan een traditionele veranda. In een woonveranda worden dus iets andere materialen gebruikt dan in een traditionele veranda.

veranda profielen © Shutterstock - De keuze voor de juiste profielen zal een invloed uitoefenen op het binnenklimaat in je veranda

Profielen

Een woonveranda bestaat voornamelijk uit glas en profielen. Wat de profielen betreft, heb je de keuze uit verschillende types. Aangezien de woonveranda een volwaardige ruimte is die heel het jaar door gebruikt wordt, moeten de profielen stevig en goed isolerend zijn. Kunststof profielen zijn bijvoorbeeld vrij goedkoop, maar zeker niet stevig genoeg om gebruikt te worden in een woonveranda.

Je kiest dus best voor stevige aluminium profielen die goed presteren op vlak van thermische isolatie. Aluminium profielen zijn duurder, maar daartegenover staat hun robuustheid en mooie uitstraling. Ze hebben dus een lange levensduur, en zijn beter thermisch isolerend.

Kies je zelf je profielen, kijk dan vooral naar de U-waarde van de profielen. De U-waarde geeft een indicatie van de mate waarin een materiaal thermisch isoleert. Hoe lager de U-waarde, hoe beter een materiaal isoleert. Het kiezen van kwaliteitsvolle profielen die goed isoleren is heel belangrijk, aangezien slecht gekozen profielen je EPC-waarde negatief kunnen beïnvloeden.

veranda beglazing © Shutterstock - Ook de beglazing zal uiteraard een invloed uitoefenen op het binnenklimaat in je veranda

Beglazing

De beglazing is het tweede belangrijke onderdeel van je woonveranda. En ook hier moet isolatie een aandachtspunt zijn. Kijk dus ook bij de beglazing naar de U-waarde van het glas. Ga bij voorkeur voor glas met een U-waarde van maximaal 1.1. Uiteraard is een glas met een lagere U-waarde ook goed. Wel moet je er rekening mee houden dat de dikte van het glas ook de stevigheid van de profielen zal bepalen. Glas dat een beetje dikker is, kan daarom al snel de totale kostprijs de hoogte injagen.

Verder zijn ook de lichttoetreding en de zonnefactor belangrijk bij de keuze van de beglazing. Je kan je best richten tot een professionele installateur voor meer advies hierover.

Waarop letten bij het plaatsen van een woonveranda?

Aangezien je mogelijk veel tijd zal spenderen in je woonveranda, is het noodzakelijk om de nodige aandacht te schenken aan een aantal belangrijke zaken.

Zo zijn ventilatie en luchtdichtheid belangrijke aandachtspunten. Net zoals elke ruimte in je woning, moet de veranda luchtdicht gebouwd worden, zodat je niet teveel warmte verliest in de winter. Tegelijk moet je er op letten dat de veranda voldoende geventileerd wordt. Zoniet krijg je mogelijk te maken met vochtproblemen.

Daarnaast moet de woonveranda ook goed verwarmd kunnen worden, zodat je in de winter geen kou lijdt. De centrale verwarming zou dus moeten worden doorgetrokken.

Voldoende warm in de winter, maar niet té warm in de zomer. Veel glaspartijen kunnen je veranda al eens doen oververhitten. Denk bij het plaatsen van je veranda dus ook aan het plaatsen van zonwering.

Een woonveranda is tot slot ook een stevige constructie, waardoor ook een stevige fundering zeer belangrijk is.

woonveranda © Shutterstock - Bij het plaatsen van een woonveranda zijn er een aantal aandachtspunten waarop je moet letten

Hoeveel kost een woonveranda?

Met een woonveranda creëer je een volwaardige nieuwe ruimte in je woning. Het zal je dan ook niet verbazen dat dit een stevig prijskaartje kan hebben. Hoeveel kost het plaatsen van een woonveranda juist?

Wel, uiteraard hangt de prijs af van vele factoren. De keuze van het type profielen, het type beglazing, het soort dakconstructie en de totale oppervlakte zijn de voornaamste factoren die de prijs zullen bepalen. Een exacte prijs voor een woonveranda is dus moeilijk zomaar mee te geven, maar je mag zeker rekenen op een prijs tussen 25.000 € tot 35.000 € voor een veranda van ongeveer 20m². Hierbij houden we nog geen rekening met mogelijke kosten voor de fundering, zonwering en inrichting.

Gratis offertes: Vergelijk prijzen voor het plaatsen van een veranda

Wil je graag een exacte prijs kennen voor het plaatsen van een woonveranda? Dat kan! Via ons offerteformulier kan je ons doorgeven wat je juist zoekt, waarna wij je in contact kunnen brengen met meerdere installateurs in uw regio. Na contact met jou te hebben opgenomen, leggen zij je elk een offerte op maat voor, die je op je gemak kan vergelijken.

Heb je een offerte gekregen die je aanstaat? Dan kan je zelf starten met je project. Geen goede offerte ontvangen? Niets verloren, alle offertes zijn gratis en zonder aankoopverplichting!


verandabouwers
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Overzicht van verandabouwers
Tuinkamer bouwen:
tips & tricks
Offertes voor verandabouw