Een veranda kan in verschillende materialen worden opgetrokken. Naast aluminium en PVC is hout ongetwijfeld één van de meest populaire materialen. De voordelen van hout als materiaal voor veranda's zijn duidelijk. Hout heeft immers een natuurlijke en rustieke uitstraling, en is het perfecte materiaal om een veranda in landelijke stijl op te trekken. Maar ook moderne veranda's zijn mogelijk met hout als materiaal.
In dit artikel gaan we dieper in op houten veranda's. Waarom zijn ze zo in trek? Welke houtsoorten kan je gebruiken? En hoeveel kosten ze?
Houten veranda's zijn bij veel mensen erg in trek omwille van hun vele voordelen. Er zijn immers een aantal interessante redenen om te kiezen voor een houten veranda.
Dit zijn de voornaamste troeven.
+ In vergelijking met alternatieven zoals aluminium en PVC is hout een materiaal met een heel warme en natuurlijke uitstraling. Bovendien kan je kiezen uit verschillende houtsoorten, waardoor je nog een grote invloed hebt op hoe je veranda er zal uitzien.
+ Hout is een uitstekend materiaal voor veranda's met een landelijk karakter. Maar door hout op creatieve wijze te combineren met andere materialen kan je hout ook gebruiken als materiaal voor moderne veranda's. Ook voor veranda's in klassieke stijl kan hout gebruikt worden.
+ Veranda's zijn natuurlijk gekend omwille van hun grote glaspartijen. Maar hiervoor zijn stevige materialen nodig. Hout is stevig genoeg om grote overspanningen mogelijk te maken. Hierdoor kan je zonder problemen grote glaspartijen integreren in je veranda.
+ Hout is bovendien makkelijk te bewerken. Je kan hout bijvoorbeeld makkelijk overschilderen, waardoor je zelfs een heel andere kleur aan je veranda kan geven. Handig wanneer je de oude kleur na een tijdje beu wordt.
Om een houten veranda op te trekken, kan je kiezen uit verschillende houtsoorten. Het spreekt voor zich dat je best kiest voor stevige en duurzame houtsoorten, die bovendien bestand zijn tegen neerslag en felle zonnestralen. Kijk dus goed naar de duurzaamheidsfactor van de houtsoort, aangezien die voor een groot deel de levensduur van je veranda zal bepalen.
De keuze voor de houtsoort zal ook het uitzicht van je veranda bepalen. Het is dus belangrijk om even stil te staan bij de keuze van het hout dat je gaat gebruiken.
Een eerste soort hout waar vaak voor gekozen wordt bij het maken van veranda's is tropisch hout. Deze houtsoorten zijn vaak vrij duur, maar daar staan wel een aantal grote voordelen tegenover. Tropische houtsoorten zijn heel duurzaam en hebben dus een lange levensduur. Bovendien hebben ze een hoge weerstand, onder andere tegen vocht en insecten. Ook zijn tropische houtsoorten heel vormvast.
Een ander voordeel van tropische houtsoorten is dat ze er vaak heel mooi en bijna exotisch uitzien. Voorbeelden van zulke houtsoorten zijn Aframosia, Bilinga, Mahonie, Massaranduba en Merbau.
Tropisch hardhout is sterk genoeg om onbehandeld gebruikt te kunnen worden. Maar meestal wordt het toch behandeld met transparante beits of olie.
Ook Europese houtsoorten komen in aanmerking voor het bouwen van veranda's. Europees hout is minder sterk dan tropisch hout, en moet daarom vooraf behandeld worden met een beschermlaag.
Omwille van hun minder sterke eigenschappen is Europees hout goedkoper dan tropisch hout. En dit kan aardig wat schelen in de uiteindelijke kostprijs van je veranda.
Voorbeelden van Europese houtsoorten die vaak gebruikt worden bij veranda's zijn eik, Douglas, lariks, Robina en Meranti.
In dit artikel hebben we al een aantal alternatieven van hout als materiaal aangehaald. Er zijn er een aantal, maar de meest gebruikte alternatieven zijn ongetwijfeld aluminium en PVC.
Van alle alternatieven voor hout is aluminium het materiaal dat de beste troeven kan voorleggen. Het materiaal is heel duurzaam en goed isolerend. Bovendien heb je ook veel mogelijkheden op vlak van design. Zo kan je kiezen voor verschillende kleuren en profielafwerking. Op die manier kan een aluminium veranda perfect bij verschillende stijlen passen.
Omwille van de vele troeven van aluminium is dit type veranda ook één van de duurste types.
PVC is een goedkoper alternatief voor aluminium. In tegenstelling tot hout heeft een veranda in PVC weinig tot geen onderhoud nodig. Bovendien kan je, net zoals bij aluminium, kiezen voor profielen in verschillende RAL-kleuren. Op die manier kan je veranda steeds perfect ingepast worden in de stijl van je woning.
PVC is, in tegenstelling tot aluminium, iets minder goed isolerend. PVC is dan ook goedkoper dan aluminium.
In tegenstelling tot een veranda in aluminium of PVC heeft een houten veranda dus wel wat onderhoud nodig. Dit onderhoud is nodig om verkleuring en verrotting tegen te gaan. Hoeveel onderhoud je veranda nodig heeft, hangt vooral af van de houtsoort die je gekozen hebt. Ook de mate van afwerking van je veranda speelt een rol in de hoeveelheid onderhoud dat je zal moeten doen.
De meest onderhoudsvriendelijke houtsoorten zijn ongetwijfeld de tropische hardhoutsoorten. Deze zijn eigenlijk op zichzelf al stevig genoeg dat ze ook onbehandeld geplaatst kunnen worden. Ze zijn immers goed bestand tegen vocht, schimmels en houtrot. Toch worden ze meestal op voorhand toch nog behandeld, om eventuele problemen in de toekomst te vermijden. Net door die extra voorbehandeling is het hout dat tegenwoordig gebruikt wordt voor veranda's van zodanig goede kwaliteit dat ze heel goed bestand zijn tegen temperatuurschommelingen, houtrot, schimmels en vocht.
Maar hoe sterk de houtsoort ook is, het is altijd verstandig om het hout preventief te behandelen. Dit doe je door het om de paar jaar te behandelen met een grondlaag en een beschermende afwerkingslaag. Welke beschermingslaag je juist aanbrengt, hangt af van de houtsoort.
Zo'n beschermingslaag breng je best om de 4 à 5 jaar aan. Het is een kleine moeite, die de levensduur van je veranda met enkele tientallen jaren kan verlengen.
Naast de houten profielen kan je best ook het dak van je veranda een regelmatige onderhoudsbeurt geven. Je dak krijgt immers veel vuil en bladeren te verwerken. Om te vermijden dat het te vuil wordt, kan je er regelmatig even overspuiten met een tuinslang. Indien er toch nog vuil overblijft, dan grijp je best naar een borstel en zeep.
Eén van de voordelen van hout is dat je het makkelijk kan bewerken. Je kan hout bijvoorbeeld makkelijk overschilderen. Op die manier kan je het hout niet alleen een opfrisbeurt geven, je kan ook kiezen voor een hele andere kleur. Een mooie optie voor wanneer je de kleur van je veranda beu bent gezien.
Die regelmatige opfrisbeurt is mooi meegenomen, want verf zal na verloop van tijd doffer worden van kleur, en soms zelfs afbladderen. Kies je voor verf, dan moet je er dus rekening mee houden dat er regelmatig terug geschilderd moet worden.
De prijs van een houten veranda hangt af van verschillende factoren. De houtsoort die je kiest, is één van die voornaamste prijsbepalers. Ook de kwaliteit van het glas waarmee je werkt en de totale oppervlakte van je veranda zullen in grote mate de prijs bepalen.
Er spelen dus zodanig veel factoren een rol, dat het moeilijk is om één vaste prijs te plakken op je project. De meeste projecten op maat klokken af op een prijs die schommelt tussen de 15.000 en de 25.000€. Grofweg mag je uitgaan van een kostprijs van zo'n 1.500€ per vierkante meter. Dit is exclusief BTW, en inclusief plaatsing, productie en voorbereidende werken.
Wil je graag een prijs op maat kennen? Dan is het zeker interessant om offertes aan te vragen bij meerdere verandabouwers, en hun prijzen te vergelijken. Via onderstaand offerteformulier kunnen wij je in contact brengen met de beste verandabouwers in jouw regio. Zij sturen je elk een offerte op maat door, die je rustig kan vergelijken. Je kiest uiteraard zelf met welke verandabouwer je in zee gaat.
Alle offertes die je ontvangt, zijn volledig gratis en vrijblijvend.