×

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

veranda-plaatsen.be

Vergelijk gratis meerdere offertes

Veranda bouwen: Zelf doen, of toch overlaten aan een specialist?

Bij de bouw van een veranda komen heel wat zaken kijken. Er zijn immers vele dingen die verkeerd kunnen lopen bij het bouwen van een veranda: te koud in de winter, te warm in de zomer, vochtproblemen, te weinig lichtinval of net teveel, ...

Vaak zijn deze problemen het gevolg van een tekortkoming bij de bouw van de veranda. Iets waar niet goed over nagedacht is, of gewoon iets verkeerd uitgevoerd. Soms kan het ook te wijten zijn aan een gebrek aan kennis, al zou dit bij een ervaren aannemer niet mogen gebeuren.

Om de bouw van je veranda in goede banen te leiden, denk je best ook even na. Met dit artikel willen we alvast je aandacht vestigen op zaken die zeer belangrijk zijn voor, tijdens en na het bouwen van je veranda.

In dit artikel:


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Een nieuwe veranda plaatsen? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een verandabouwer te zoeken? Wij doen het voor jou!

Gun jezelf een nieuwe veranda!

Benieuwd naar het prijzen voor een nieuwe veranda?

Vergelijk prijzen van verandabouwers in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Zorgeloos kunnen genieten in je nieuwe veranda, met zicht op de tuin? Laat het geen droom blijven. Benieuwd hoeveel het kost? Vraag gratis offertes aan, vergelijk prijzen, en ontdek hoeveel je kan besparen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
verandabouwers

aanvraag starten


veranda bouwen © Shutterstock - Hoewel een veranda een eenvoudige constructie lijkt, zijn er toch heel veel zaken om rekening mee te houden bij het bouwproces

De denkfase

In eerste instantie is het verstandig om eens goed na te denken waar je juist naartoe wil met je veranda. Het gaat dan om zaken als functie, oriëntatie, enz.

fitness in de veranda © Shutterstock - Waarom geen fitnessruimte maken van je veranda? Het is slechts één van de mogelijkheden

Functie van de veranda

Eerst en vooral is het belangrijk om je af te vragen waarvoor de veranda juist moet dienen. Gaat het om een leefveranda, waar je het hele jaar door wil vertoeven, of wil je gewoon een extra ruimte aan je woning om alleen op warme dagen te kunnen verpozen?

Ook de functie van je veranda is belangrijk. Wordt het gewoon een leefruimte, of heeft de veranda een specifiek doel? Denk bijvoorbeeld aan een hobbyruimte, een atelier of een kantoor. De functie van de veranda zal voor een groot deel bepalen welke materialen je moet gebruiken, en hoe je je veranda zal moeten inrichten.

Locatie van de veranda

Nadien is het verstandig om ook even stil te staan bij de oriëntatie van je veranda. Want dit zal ook voor een groot stuk het binnenklimaat in je veranda bepalen.

We weten natuurlijk allemaal dat de zon opkomt in het oosten, en dan via het zuiden naar het westen gaat. De meeste mensen willen daarom een veranda die naar het zuiden of het westen gericht is, aangezien je dan veel zon binnenkrijgt.

Maar het kan zeker ook interessant zijn om een oostelijk gerichte veranda te overwegen. Je krijgt dan 's morgens veel zon binnen, zonder dat je de dag eindigt in een oven. Ook een noordelijk gerichte veranda kan interessant zijn in bepaalde gevallen, zeker in een atelier, werkruimte of studeerruimte. Hier blijft het immers lekker fris, en kan je je aandacht er goed bijhouden.

Bij de meeste mensen zal de oriëntatie van de veranda echter afhangen van de locatie van de tuin. Een veranda dient in de meeste gevallen om het zicht op de tuin te verbeteren. Hou hier rekening mee bij het ontwerp van je veranda.

Stijl van de veranda

Qua stijl heb je de keuze uit een moderne of een eerder landelijke stijl. Veel zal ook afhangen van de materialen die je kiest.

Wat de stijl betreft, doe je best geen te gekke dingen, en doe je er goed aan om zoveel mogelijk de stijl van de rest van je woning te volgen. Op die manier wordt alles één mooi geheel.

veranda bouwen © Shutterstock - Net zoals bij het bouwen van een gewone woning heb je ook bij het plaatsen van een veranda de keuze uit verschillende stijlen

Losstaande veranda of woonveranda?

De meeste veranda's worden aan de woning gebouwd als een soort aanbouw, maar je kan ook kiezen voor een losstaande veranda. Dit is voornamelijk interessant wanneer je niet al te veel ruimte hebt.

Ook hoe je een losstaande veranda invult, heb je best veel keuze. Je kan ervoor kiezen om de wanden open te laten, en te gaan voor een soort van terrasoverkapping. Maar je kan uiteraard ook de wanden dicht maken met beglazing, en het echte verandagevoel creëren. Eventueel kan je ervoor kiezen om te werken met schuifdeuren, zodat je toch een open gevoel kan creëren.

Wetgeving

Tijdens de denkfase sta je best ook al even stil bij de wetgeving omtrent veranda's. Je mag uiteraard niet zomaar je ding doen.

Voor veranda's met een oppervlakte van minder dan 30m² hoef je geen stedenbouwkundige vergunning aan te vragen. Dit soort kleinere veranda's, maar ook garages of andere aanbouwen, vallen onder de categorie 'kleine werken'. Wel heb je een meldingsplicht. Tenminste 20 dagen voor de werken aanvangen moet je via een speciaal formulier aan de gemeente laten weten dat je een veranda zal plaatsen.

Voor veranda's met een oppervlakte van meer dan 30m² heb je wel een stedenbouwkundige vergunning nodig.

Voorts moet je er ook rekening meer houden dat je een architect nodig hebt voor alle werken die een invloed hebben op de stabiliteit van je woning. Ga je bijvoorbeeld muren uitbreken die de stabiliteit van je woning in het gedrang kunnen brengen, dan heb je hiervoor een architect nodig.

Het ontwerp

Vooraleer je overgaat tot het bouwen van je veranda, is het verstandig om een ontwerp van je veranda op te maken. Dit is niet alleen voor jezelf heel handig, maar ook voor de aannemer. Is er een ontwerp opgemaakt die door alle partijen gekend is, dan kan er in een latere bouwfase geen discussie ontstaan.

Maak niet enkel het ontwerp van je veranda zelf, maar ook van het bredere plaatje. Hoe past de veranda in het geheel van je woning? Hoe is de veranda georiënteerd ten opzichte van de tuin? enz.

Doe dit niet oppervlakkig, maar ga in de ontwerpfase ook al in detail. Zo kan ook de aannemer dit al aftoetsen tegenover de mogelijkheden, en worden je verwachtingen meteen juist geschept.

veranda plaatsen © Shutterstock - Vooraleer je overgaat tot het bouwen van je veranda, is het verstandig om een ontwerp van je veranda op te maken

De bouwfase

Wanneer je klaar bent met de voorbereidingen, kan je overgaan tot de bouwfase. Uiteraard zijn ook hier enkele aandachtspunten.

veranda fundering © Shutterstock - Bij het plaatsen van een veranda is een goede fundering heel belangrijk

Fundering

Beginnen doe je met een goede fundering. Laat je veranda niet zetten op een stuk verharde grond, maar laat hier meteen grondig werk van maken. Een veranda die wordt gebouwd op een stevige fundering van beton is nog steeds de beste optie.

De vloerplaat moet bovendien goed geïsoleerd zijn. Het heeft geen zin om de rest van je veranda goed te isoleren, als de koude zomaar via de vloer naar binnen kan komen.

Hetzelfde geldt voor vocht. Voorzie een degelijk vochtscherm op je vloerplaat, zodat je later geen last kan krijgen met vochtproblemen.

veranda beglazing © Shutterstock - De keuze van de juiste beglazing zal een groot effect hebben op het binnenklimaat van je veranda

Beglazing

Een veranda bestaat uiteraard voor het grootste deel uit glas. Het is dan ook cruciaal om hier goed bij stil te staan. Welk type beglazing kies je? Je wil enerzijds dat het glas goed isoleert, je wil anderzijds dat de zon niet te fel door het glas schijnt. Kies dus voor een beglazing met een lage zonnefactor en een goede isolatiewaarde (U-waarde).

Wat de isolatie betreft, ga je best voor dubbele beglazing met een U-waarde van minstens 1,0. Je kan ook voor driedubbele beglazing kiezen, maar hou er dan rekening mee dat dit dikker glas is, waardoor je ook dikkere profielen moet plaatsen. Ook is driedubbel glas zwaarder, wat consequenties heeft voor schuine glaspartijen.

Ook wat lichttoetreding en zonwering betreft, moet je best goed stilstaan bij de juiste beglazing. Voor schuine dakbeglazing ga je voor een zonnefactor van maximaal 28%. Dit is nodig om oververhitting in de veranda tegen te gaan. Voor verticale glaspartijen kan je een iets hogere zonnefactor kiezen. Voor leefveranda's ga je in ieder geval voor beglazing met een zonnefactor van maximaal 70%, om het felste zonlicht tegen te houden.

veranda profielen © Shutterstock - De keuze van de juiste profielen heeft niet alleen een invloed op de uitstraling van je veranda, maar ook op de stevigheid ervan

Profielen

Na de beglazing zijn de profielen het belangrijkste onderdeel van je veranda. Ook hier is isolerend vermogen belangrijk, maar ook stevigheid is een factor waar je moet naar kijken. Voor stevige profielen moet je bij materialen als staal, aluminium en hout zijn. PVC wordt soms ook gebruikt voor profielen, maar is veel minder sterk dan de andere materialen. Ga dus zeker niet blindelings voor PVC omdat het goedkoper is. Profielen ondersteunen in vele gevallen de dakconstructie, dus hier mag je zeker geen risico's nemen.

De breedte van de profielen zal een positieve invloed hebben op de stevigheid van de constructie. De breedte van de profielen is ook afhankelijk van de dikte van de beglazing die je kiest.

Net zoals de beglazing moeten ook de profielen uitstekend kunnen isoleren. Kijk dus ook bij de profielen naar de U-waarde van de materialen. Aluminium heeft hier zeker een streepje voor op de andere materialen.

veranda zonwering © Shutterstock - Om je veranda niet te snel te laten opwarmen, is het verstandig om meteen zonwering te laten aanbrengen

Isolatie en ventilatie

We hebben het in dit artikel al een aantal keer gehad over het isolerend vermogen van de materialen die je kiest. Zowel beglazing als profielen moeten goed kunnen isoleren. Maar vergeet zeker ook niet het totaalplaatje uit het oog te verliezen. Een veranda moet uiteraard goed geïsoleerd zijn, maar dat geldt ook voor de rest van je woning. Het heeft geen zin om je veranda overmatig te isoleren, als de warmte in de rest van de woning uit elk gaatje en kiertje kan ontsnappen.

Goed isoleren heeft dus enkel zin als je alles aanpakt: de muren, de vloeren, de bouwknopen, ... Let hierbij ook zeker op het vermijden van koudebruggen. Zij zijn namelijk vaak de oorzaak van latere condensproblemen.

Net zoals bij de andere ruimtes in je woning is ook een goede luchtcirculatie noodzakelijk. Neem de veranda dus mee op in het ventilatieplan van je woning.

Gratis offertes: Vergelijk prijzen voor het plaatsen van een veranda

Een veranda bouwen is dus specialistenwerk. Het is daarom belangrijk dat je met de juiste specialist in zee gaat. En wij willen je graag helpen bij het vinden van deze specialist.

Vul ons offerteformulier in, en wij brengen je in contact met de meest geschikte verandabouwers in je regio. Zij nemen contact met je op, plannen een bezoek in, en leggen meteen ook een offerte voor. Vergelijk deze offertes, en bespaar zo op je totale kosten.

Alle offertes die je ontvangt zijn gratis én vrijblijvend!


verandabouwers
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Overzicht van verandabouwers
Tuinkamer bouwen:
tips & tricks
Offertes voor verandabouw